Varukorg

Har du rabattkod?
Rabattkod:

Totalt

Gå till kassan

Lär dig mer

Tillbaka

Lär dig mer om utrustningen

Välj rätt SUP-bräda

Letar du efter rätt SUP-bräda för dig? Det är inte helt lätt att veta vad du ska tänka på när du väljer bräda, speciellt inte om det är din allra första. Vi har hjälpt våra kunder med rätt match i många år. Så vi hoppas att du med hjälp av denna brädguide kan reda ut frågetecken och hitta din perfekta match.

Din första SUP-bräda

Det är lätt att tänka ”nybörjarbräda” och att du snöar in dig på de egenskaper som de flesta vill att ens allra första SUP-bräda ska ha. Där vill vi vara snabba med att be dig att dra i handbromsen och tänka om. Vi vill att ditt brädköp ska vara långsiktigt och hållbart. Att lära sig paddla SUP är nämligen otroligt enkelt och det går snabbt att bli väldigt bra och känna sig trygg på vattnet. Med andra ord så skulle den där nybörjarbrädan förmodligen bara vara aktuell ett par turer och troligtvis skulle du sedan vilja köpa en ny bräda. Därför rekommenderar vi att du redan från början siktar på en modell som motsvarar det du vill göra med din bräda på längre sikt. Så hur gör du det?


Börja med att reda ut svaren på dessa frågor:

- Vilken typ av paddling är du ute efter? Är det långa distanser eller kortare sträckor?

- Vad mer vill du göra med brädan? Är det äventyr med barnen, eller kanske fiske eller yoga?

- Vad har du för kunskapsnivå? Har du paddlat mycket tidigare? Är det allra första gången?


När du har svaren på ovanstående frågor så är det dags att gå vidare för att se vilken sorts bräda som kommer att leva upp till dina förväntningar och önskemål. Kul!


Brädans utformande – så ska du tänka

Längd, bredd, volym, tjocklek - the list goes on. Hur din SUP-bräda är utformad bestämmer vad den har för egenskaper. Därför vill vi förklara vad de olika egenskaper betyder och därmed ge dig en tydligare bild av vad som kommer att passa dig och dina behov. 


Längd, bredd och form

Det finns alla möjliga längder, bredder och former på Stand up paddle boards. Formen är givetvis extremt viktig och ger brädan dess grundläggande egenskaper. 

Bredd: Ger stabilitet

Längd: Ger glid och en bräda som går rakt (kursstabilitet) 

Rundad nos: Ökad stabilitet och lättare att manövrera

Spetsig nos: Bättre glid, snabb och funkar bra när det är mycket vågor


Volym

En bräda som är tunn och har för låg volym för paddlarens vikt blir ostadigare genom att den lättare trycks ner i vattnet. Lite snabbt förklarat kan man säga att kanterna inte håller emot lika bra när du balanserar. En tjockare bräda är mycket styvare och därför enklare att balansera på. 

6 inch-tjocklek ger de bästa förutsättningarna för styrka och volym 

Tjocklek
Brädans tjocklek är viktig av fler orsaker än du kanske anar, då den ger både volym och styvhet på samma gång. Skillnaden mellan en 4 inch (ca 10 cm) tjock bräda och en 6 inch (15 cm) tjock bräda är stor när det handlar om styvhet. En bräda som är 15 cm tjock är hela fyra gånger styvare än en på 10 cm. Som tumregel bör alla vuxna personer använda en uppblåsbar stand up paddleboard som är 15 cm. Därför bygger vi alla våra brädor i 6 inch-tjocklek. Det ger den bästa förutsättningen för styrka och volym.


Dubbel-lager, enkel-laker och fusion

Det finns fler sätt att göra uppblåsbara SUP-brädor på. Att ha enkel-lager i konstruktionen skapar en lättare bräda än de med dubbel-lager, som är starkare. Det finns också de brädor som är konstruerade med dropstitch, ett pre-laminerat material, som är något lättare. Men enligt oss är denna lösning inte lika tålig och styv. Därför använder Black Cat en version med dubbla, starka lager som kallas Black Magic R


Modeller

Det går tyvärr inte att ha en superstabil bräda som samtidigt har superbra glid. Det ena sker på bekostnad av det andra. Därför designar vi brädor med ett användningsområde i åtanke. Så att en viss modell är extra bra på vissa saker. Beroende på hur brädan är dimensionerad och tänkt att användas kan man grovt dela in SUP-brädor i Allround och Touring. (Vi nördar inte in oss på specialiserade våg- och tävlingsbrädor i den här guiden, eftersom de har väldigt snäva användningsområden).


Allround

Allroundbrädor passar dig som vill ha en stabil bräda på båten eller vid bryggan. En bräda där du kan motionspaddla, fiska, bada eller yoga på. Du kan till och med få plats med familjen, eller varför inte hunden, på brädan.  

En allroundbräda är ofta relativt bred, har rund nos med bra stabilitet och passar till de flesta aktiviteter. Många ser allroundbrädor som bra nybörjarbrädor och de är ofta enklare att börja med eftersom de är lite stabilare.


Touring

Touringbrädorna passar dig som gärna tar ut brädan på längre turer och vill ha möjlighet att ta med extra mycket packning. Många använder touringbrädor till hela familjen, de är trots allt relativt stabila i och med längden och har få nackdelar. En touringbräda, eller touring-SUP, är ofta smalare och längre. De har spetsig nos och mycket mer fästpunkter för eventuell packning. De är designade för att gå rakare och ha väldigt bra glid.Lista på 4 brädor med olika egenskaper

Så vilken bräda skulle kunna passa just dig och dina behov? Här kommer fyra av våra populäraste brädor, uppdelade i olika svårighetsgrader:


Zapper Wild 9,8x35x6 En lätthanterlig, stabil bräda som passar dig som vill ha mycket packning med på turen. Den är kort, bred och funkar fint för att paddla på lugnare och lite kortare distanser.


Zapper har en stabil bredd och är trygg att paddla på. Från början är denna bräda utformad med forspaddling i åtanke, något den lämpar sig mycket väl för tack vare sin fina stabilitet. Bredden, som gör brädan så passande för forsar och vitvatten, är utmärkt för dig som är nybörjare – eller för dig som dyker, fotograferar och sysslar med flugfiske. 


Dragonfly 11x33x6 – En fin allroundbräda som passar de flesta och med lätthet rymmer fler än en person. För barnfamiljer, träning, fitness eller komplement till båten. Också fin för lugnare och kortare distanser.


Dragonfly, är något smalare och längre än Zapper. Det är vår populäraste och mest sålda allroundbräda, älskad av både nybörjare och riktiga veteraner. Med all rätt! Precis som det låter så avslöjar ”allround” att denna bräda funkar för lite vad som helst. Ett säkert kort, med andra ord. 


White Witch 12,6x30x6 – Passar dig som är sugen på äventyr. Perfekt för övernattningsturer och längre distanser. Längden ger bra glid utan att kompromissa med stabiliteten.


Vår fina White Witch-bräda är med sin längd en bra touringbräda, och tack vare sin design med långa och raka ytterkonturer är den dessutom stabil trots sin lite smalare form. Eftersom den är gjord med längre turer i åtanke är White Witch bra för dig som vill använda din SUP-bräda för motion. Tack vare många smarta fästpunkter kan du också packa brädan full med utrustning för äventyr och upptäcktsfärder. 


Black Witch 14x29x6 – Perfekt för långa distanser i högre fart. De raka linjerna ger maximal stabilitet för den smala bredden.


För dig som är van paddlare är Black Witch en match made in heaven. Med denna bräda kommer du lätt upp i högre hastigheter. Med hjälp av en stor touringfena får du även bra stabilitet trots den smala siluetten!


Summering

Köper du en Black Cat får du en väldesignad SUP-bräda av god kvalité, som fungerar väldigt bra - oavsett vilken modell du väljer. Men dessa punkter är bra att hålla i minnet inför köpet:

∙      Kom ihåg att se till att hitta en modell som motsvarar det du vill göra. Även om det är lockande att välja bräda utifrån bara dina nybörjarskills – don’t.

∙      Läs på inför köpet. En bräda ska hänga me dig i flera sässonger, tveka inte hör av dig till oss om du har frågor inför ditt köp. 

∙      Black Cat-brädor är väldesignade och därför aldrig svåra att använda. Tänk på att det kan vara vingligt i början, men det är kortvarigt.


Tips: Läs också Ordlista för SUP för att lära dig mer! Tillbaka