Varukorg

Har du rabattkod?
Rabattkod:

Totalt

Gå till kassan

Lär dig mer

Tillbaka

Lär dig mer om utrustningen

SUP bräda för nybörjare

Den perfekta SUP brädan för nybörjaren, finns den? I många år har vi har hjälpt kunder att hitta rätt paddelbräda och SUP modell. Erfarenheten visar att många tänker lite fel i början. Så här ska du tänka när du letar uppblåsbar SUP eller stand up paddle board för nybörjare.Hur länge är du egentligen en nybörjare?

När du ska välja brädmodell är det värt att tänka på vad du vill göra med din bräda efter att du har paddlat de där första gångerna och börjar få kläm på balans och paddling. Det är då det riktigt roliga börjar. Du inser att nästan vilket vattendrag som helst är en källa till nya äventyr och upplevelser. Att lära sig paddla SUP är nämligen otroligt enkelt och det går snabbt att bli väldigt bra på det och känna sig tryggt på vattnet. Att tänka ”nybörjarbräda” leder dig därför ofta fel. Nybörjare är du bara ett kort tag. Sikta därför på en modell som du tror motsvarar det du vill göra med din bräda på längre sikt och satsa på kvalité.


Brädans form och egenskaper

Det finns alla möjliga längder, bredder och former på Stand up paddle boards. Formen är givetvis extremt viktig och ger brädan dess grundläggande egenskaper.
Grovt förenklat ger bredden på brädan stabilitet men gör samtidigt brädan lite trögare, längden på brädan ger bättre glid och gör oftast att SUP brädan går rakare.


Bredd: Ger stabiliteten

Längd: Ger glid och en bräda som går rakt (kurstabilitet)


Det går inte att ha en superstabil bräda med superbra glid, det ena sker på bekostnad av det andra


Modeller

Det går inte att ha en superstabil bräda med superbra glid samtidigt. Det ena sker på bekostnad av det andra. Därför designar vi brädor med ett användningsområde i åtanke där man vill att en viss modell ska vara extra bra på vissa saker. Beroende på hur brädan är dimensionerad och tänkt att användas kan man grovt dela in SUP brädor i Allround och Touring. (Vi skippar här specialiserade våg och tävlingsbrädor som har ett väldigt snävt användningsområde)Allround

Allroundbrädor passar den som vill ha en stabil bräda på båten eller vid bryggan, motionspaddla, fiska, bada eller Yoga. Delar av familjen får plats eller varför inte hunden. 

När man säger Allround bräda menar man ofta en bräda som är relativt bred, har rund nos med bra stabilitet och som passar till de flesta aktiviteterna. Många ser allroundbrädor som bra nybörjarbrädor och de är ofta enklare att börja med eftersom de är lite stabilare. Black Cat brädor har två populära allround brädor: Dragonfly och Zapper. 


Touring

Touring brädorna passar den som gärna tar ut brädan på längre turer och vill ha möjligheten att ta med extra mycket saker. Många använder touringbrädor till hela familjen, de är trots allt relativt stabila i och med längden och har därför få nackdelar. En touringbräda eller touring SUP är ofta smalare, längre, har spetsig nos och mycket mer fästpunkter för eventuell packning. De är designade för att gå rakare och har väldigt bra glid. På en Black Cat touringbräda ligger den spetsiga nosen nära vattnet där den gör nytta och skär bra genom vatten och vågor.  Black Cat har White Witch och Black Witch som är väldigt populära och robusta Touringbrädor.


Volym

En bräda som är tunn och har för låg volym för paddlarens vikt blir ostadigare genom att den lättare trycks ner i vattnet. Enklast förklarat håller kanterna inte emot lika bra när du balanserar. En tjockare bräda är mycket styvare och därför är enklare att balansera. på och går bättre i vattnet. 

Brädans tjocklek är viktig av fler orsaker än man kan tro.

Tjocklek

Tjocklek ger både volym och styvhet på samma gång. Exempelvis är en 15 cm tjock bräda ca 4 gånger styvare än en 10 cm tjock bräda. Så skillnaden mellan en 4 inch (ca 10cm) tjock bräda och en 6 inch (15cm) tjock bräda är stor när det handlar om styvhet. Som tumregel bör alla vuxna personer använda en uppblåsbar stand up paddleboard som är 15 cm. Det finns ingen vettig anledning för en nybörjare att använda en tunnare bräda. Våra brädor byggs endast i 6 inch tjocklek som ger den bästa förutsättningen för styrka och volym.


Dropstitch

Många undrar vad dropstitch är och hur det fungerar. Dropstitch är anledningen till att uppblåsbara stand up paddle boards över huvudtaget är möjliga att tillverka och är själva kärnan i en SUP. Vill du lära dig mer om dropstitch kan du läsa om det härDubbel lager, enkel lager och fusion

Det finns fler sätt att göra uppblåsbara SUP brädor på. Enkel lager är lättare och har färre lager material medan en dubbel lager konstruktion har fler lager och är därmed starkare. Det finns också dropstitch som är pre-laminerat och som är något lättare, men enligt oss inte lika tåligt och styvt. Black Cat använder en version med dubbla lager kallad Black Magic R.Summering

Köper du en Black Cat får du en bräda som fungerar väldigt bra oavsett modell. Se till att hitta en modell som motsvarar det du vill göra på sikt. Black Cat brädor är väldesignade och därför aldrig svåra att använda. Det kan vara vingligt i början men det är kortvarigt. Du ska inte välja Black Cat modell utifrån ditt absolut första intryck som nybörjare.


Är du fortfarande helt snurrig kontaktar du oss så kommer vi att hjälpa dig.
Tillbaka