Varukorg

Har du rabattkod?
Rabattkod:

Totalt

Gå till kassan

Lär dig mer

Tillbaka

Lär dig mer om utrustningen

Ordlista – förklaring av orden du stöter på inom Stand up paddling.

Rail, Rocker, paddelbräda, stå paddelbräda, PSI, inch, deckpad, leash och fotrem? Vi guidar dig genom världsmästerskapen i svengelska.

Vi läser det överallt, engelska ord blandade med svenska, amerikanska måttenheter blandade med europeiska och en stor mängd rent felöversatta ord och nonsens från sidor som använder google translate för att sälja SUP. Men det är inte alltid fel. Här lär vi dig bakgrunden bakom de vanligaste orden och varför vi faktiskt blandar språk och måttenheter. När du som nybörjare letar efter din första SUP eller nybörjarbräda kan det vara väldigt förvirrande att läsa på nätet, så vi tar det från början.Försök lära dig att uppfatta SUP brädor i fot och inch.


Det kaliforniska arvet

Nästan alla ord, begrepp och facktermer som beskriver en SUP bräda kommer från vågsurfingen och därmed härstammar från amerikansk engelska. Vågsurfing uppfanns inte i Kalifornien men det var där den fick sitt kommersiella genomslag som sport på 50 och 60 talet. Måtten på en SUP bräda anges därför alltid först och främst i fot och inch (längden i fot, bredden i inch och tjockleken i inch). Hur bakåtsträvande det än kan låta är det så man definierar måtten på en SUP, precis som en båt mäts i fot och farten på sjön mäts i knop. Det anses därför lite vulgärt och historielöst att prata om SUP brädors mått i cm. Försök lära dig att uppfatta SUP brädor i fot och inch. 

Blandning av mått

Av praktiska skäl anger Black Cat alltid också brädmåtten i cm men just officiella mått på brädor anges alltid SUP brädor i fot och inch. Samma sak gäller tryck i uppblåsbara brädor som ofta anges i amerikanska PSI i stället för europeiska Bar. För övriga mått som brädornas volym och vikt används ofta kilo, liter och centimeter. Det är alltså lite rörigt med två olika måttsystem blandat. 

Kom bara ihåg att brädans yttre mått ska benämnas i fot x inch x inch och alltid i ordningen (Längd x Bredd x Tjocklek) och att trycket anges i PSI. 


Viste du att...

1 inch är = 2,54 cm

1 foot = 30,48 cm

1 inch är samma som 1 tum

1 foot är samma som 1 fotOrdlista

Nedan ett par ord som du ofta stöter på när du läser om stand up paddle boards.


SUP = Stand up paddle board

Nose= Nosen på brädan

Tail= Bakre delen av brädan

Rail= Kanterna på brädan

Rocker = Brädans krökning

Deck = Ovansidan på brädan

Stringer = Ofta en träprofil som går igenom hela centerlinjen på en hård surfbräda

(Uppblåsbara brädor har ibland något som marknadsförs som en stringer, men som egentligen är en extra remsa som går över och under brädan i ett försök att efterlikna stringerns funktion)


Leash = Fotrem, livlina, koppel mellan brädan och foten

Deckpad = Den mjuka skumgummiliknande ytan du står på

Kicktail = En upphöjd del av deckpadden  i bak 

(Vars funktion på en SUP är fotorientering och hjälp att trycka upp nosen ur vattnet för skarpare svängar sk pivot eller centrumsväng)


Ding = Intryck eller hål i en hård Surfbräda eller stand up paddle board

Dropstitch = Materialet som gör en uppblåsbar SUP möjlig Läs mer 

Tracking = Kurstabilitet eller riktningsstabilitet, dvs hur rakt brädan går


Ett bonus ord :)

KOOK = Nedsättande surfslang för en nybörjare
Tillbaka