stäng

Har du frågor?

Ring: 076-1004699

Varukorg

Totalt

Gå till kassan

Lär dig mer

Tillbaka

SUP skolan
köpguide

Ordlista för SUP

Rail, Rocker, paddelbräda, stå paddelbräda, PSI, inch, deckpad, leash och fotrem? Vi guidar dig genom världsmästerskapen i svengelska.

Vi läser det överallt, engelska ord blandade med svenska, amerikanska måttenheter blandade med europeiska och en stor mängd rent felöversatta ord och nonsens från sidor som använder google translate för att sälja SUP. Men det är inte alltid fel. Här lär vi dig bakgrunden bakom de vanligaste orden och varför vi faktiskt blandar språk och måttenheter. När du som nybörjare letar efter din första SUP eller nybörjarbräda kan det vara väldigt förvirrande att läsa på nätet, så vi tar det från början.Försök lära dig att uppfatta SUP brädor i fot och inch.


Det kaliforniska arvet

Nästan alla ord, begrepp och facktermer som beskriver en SUP bräda kommer från vågsurfingen och därmed härstammar från amerikansk engelska. Vågsurfing uppfanns inte i Kalifornien men det var där den fick sitt kommersiella genomslag som sport på 50 och 60 talet. Måtten på en SUP bräda anges därför alltid först och främst i fot och inch (längden i fot, bredden i inch och tjockleken i inch). Hur bakåtsträvande det än kan låta är det så man definierar måtten på en SUP, precis som en båt mäts i fot och farten på sjön mäts i knop. Det anses därför lite vulgärt och historielöst att prata om SUP brädors mått i cm. Försök lära dig att uppfatta SUP brädor i fot och inch. 

Blandning av mått

Av praktiska skäl anger Black Cat alltid också brädmåtten i cm men just officiella mått på brädor anges alltid SUP brädor i fot och inch. Samma sak gäller tryck i uppblåsbara brädor som ofta anges i amerikanska PSI i stället för europeiska Bar. För övriga mått som brädornas volym och vikt används ofta kilo, liter och centimeter. Det är alltså lite rörigt med två olika måttsystem blandat. 

Kom bara ihåg att brädans yttre mått ska benämnas i fot x inch x inch och alltid i ordningen (Längd x Bredd x Tjocklek) och att trycket anges i PSI. 


Viste du att...

1 inch är = 2,54 cm

1 foot = 30,48 cm

1 inch är samma som 1 tum

1 foot är samma som 1 fotOrdlista

Nedan ett par ord som du ofta stöter på när du läser om stand up paddle boards.


SUP = Stand up paddle board

Nose= Nosen på brädan

Tail= Bakre delen av brädan

Rail= Kanterna på brädan

Rocker = Brädans krökning

Deck = Ovansidan på brädan

Stringer = Ofta en träprofil som går igenom hela centerlinjen på en hård surfbräda

(Uppblåsbara brädor har ibland något som marknadsförs som en stringer, men som egentligen är en extra remsa som går över och under brädan i ett försök att efterlikna stringerns funktion)


Leash = Fotrem, livlina, koppel mellan brädan och foten

Deckpad = Den mjuka skumgummiliknande ytan du står på

Kicktail = En upphöjd del av deckpadden  i bak 

(Vars funktion på en SUP är fotorientering och hjälp att trycka upp nosen ur vattnet för skarpare svängar sk pivot eller centrumsväng)


Ding = Intryck eller hål i en hård Surfbräda eller stand up paddle board

Dropstitch = Materialet som gör en uppblåsbar SUP möjlig Läs mer 

Tracking = Kurstabilitet eller riktningsstabilitet, dvs hur rakt brädan går


Ett bonus ord :)

KOOK = Nedsättande surfslang för en nybörjare


Lite om fenor

Quad set up, Thruster eller singelfena?

Det kan vara svårt att förstå vad olika fenuppsättningar innbär. Med fenuppsättning menar man hur fenan eller fenorna är grupperade på brädan. De fyra vanligaste fenuppsättningarna på surfbrädor är Thruster, Quad, Singelfena och 2+1. Vad gäller SUP som paddlas på platt vatten är det enklaste och effektivast att ha en välpositionerad singelfena på brädan såvida det inte finns speciella orsaker till annat (Black Cat Zapper är ett undantag) 

Fenuppsättningar annat än singel lämpar sig mest bara för brädor som vågsurfas.På Black Cat lägger vi mycket arbete på vart fenorna sitter och vilken typ av fena som används. Fenan bidrar till brädans kursstabilitet eller riktningsstabilitet som heter på engelska "tracking"

Tracking = Kurstailitet eller riktningsstabilitet

Hur mycket en bräda svänger beror på 3-4 olika faktorer som vi kan göra en separat inlägg om. Men en av de viktigaste faktorerna är givetvis själva fenan som är viktig för att ge en brädmodell de egenskaper som anses lämpliga. En Touringbräda vill man få att gå väldigt rakt exempelvis och har därför en större fena långt bak, andra modeller har fenor anpassade för att göra en bräda kviskare att svänga.

Black Cat brädor är ungefär viktade efter antal paddeltag innan du byter sida vid normal fart:


Zapper: Ca 3 paddeltag per sida

Dragonfly: Ca 4 Paddeltag per sida

White Witch: Ca 6 paddeltag per sida

Black Witch: Ca 8 paddeltag per sida


Visste du att...

Din bräda går rakare desto snabbare du paddlar.


US finbox

Stora fenor på stand up paddleboards brukar vara löstagbara och det finns olika system för hur de sätts fast. Black Cat Boards använder ett standardiserat system som heter US finbox som funnits sedan 50 talet och är det dominerande fensystemet på kvalitetsbrädor. Det gör att SUP fenorna är starkare, sitter bättre och är beprövat. En annan fördel är att det finns obegränsat med SUP fenor på marknaden som passar US finbox så du kan modifiera din Black Cat med olika eftermarknadsfenor.


Slide in fenor och annat

Andra sätt att fästa fenan på är olika slide-in lösningar som används på budegetbrädor, främst för att de är mycket billigare och enklare men uppnår samtidigt inte alls den kvalité och mångsidighet man får med ett US-finbox system.  


Kuriosa om Black Cat Zapper fenor  Varför Quad + singelfena på Zapper?

Black Cat Zapper har ett fensyststem anpassat för att paddlas både i forsar och platt vatten. Fensystemet på en Zapper är alltså anpassningsbart och väldigt genomtänkt, det är inget vi har för att det ser extremt coolt ut med massa fenor i olika storlekar.


Så funkar det

Med en lång hård centrumfena monterad i fors kör man snabbt av fenan eller får "hugg" när fenan slår i stenar, vilket resulterar i att man far huvudstupa över brädan. Man tar därför bort den stora centrumfenan vid paddling i grunt eller strömmande vatten och förlitar sig på de återstående mer stryktåliga gummifenorna. Små gummifenor är normalt inte lika effektiva som en stor centrumfena men i just strömmande vatten spelar fenor väldigt marginell roll då brädan glider med strömmen vilket ger liten strömning över fenorna. När Zapper paddlas på platt vatten monterar man tillbaka centrumfenan för att få tillbaka kursstabiliteten. 


Man kan tycka att det här med fenor är ganska komplext men samtidigt är det också ganska logiskt, när du läser om brädor med quad och thruster setups ska du vara lite kritisk då de sällan tillför något som en enkel singelfena inte gör. Små fenor är nämligen väldigt ineffektiva på en SUP som inte ska vågsurfas.


Hoppas inlägget lärt dig några nya ord som gör det enklare att navigera i informationsdjungeln kring Stand up paddle boards :)


Over and out/

Frank


Tillbaka