Varukorg

Har du rabattkod?
Rabattkod:

Totalt

Gå till kassan

Lär dig mer

Tillbaka

Inspiration

Från krossad underkropp till ultimat frihetskänsla på SUP-brädan

Efter en allvarlig trafikolycka och en totalkrossad underkropp fick skidåkaren och friluftsmänniskan Fredrik Kylén höra att han skulle få stora svårigheter att kunna gå igen. Men tack vare en fantastisk läkare, en hel del kämparanda och Black Cats Boards uppblåsbara SUP-brädor, fick Fredrik rätsida på livet igen.

När jag ringer upp Fredrik förstår vi snabbt att livet är bra. Trots att han måste kämpa genom vinterkylan med konstgjorda höfter och gåstavar på väg hem från jobbet, har han en enorm energi som speglar hans tacksamhet för livet.


– En stor del av min tid spenderar jag på sjukgymnastik och rehab, vilket ibland är jobbigt, men det funkar jättebra för mig.


Jag frågar Fredrik hur det gick till. Hur han tog sig från den hemska trafikolyckan för 14 år sedan, till där han är idag.


– Efter olyckan var det kämpigt. Jag hade krossat i princip allt från naveln och nedåt, och läkarna sa att jag skulle få svårigheter att kunna gå och leva som förut, vilket var tufft eftersom jag har sysslat med mycket idrott och träning innan, vilket jag nu inte skulle kunna göra. Det tog ett år innan jag kunde ta mina första steg och efter det följde en lång rehabilitering.


Fredrik spenderade många år i rehab, och hade det svårt att få bra balans i underkroppen. Han fick i uppgift att träna upp bukmusklerna vilket var problematiskt. Och han tröttnade snabbt på sjukgymnastiksalarnas interiör. Men starten på hans positiva förändring kom för fyra år sedan när hans läkare var på semester i Kroatien.


– Min läkare ringde mig från sin semester, och jag förstod att det var något viktigt, för varför skulle han annars ringa på sin semester? Han berättade om en Stand Up paddelbräda som han lekte med i vattnet där nere i Kroatien, och tyckte att det kunde vara något för min rehabilitering. Jag frågade honom hur han egentligen tänkte där, för jag kunde ju inte paddla längre. Men jag blev nyfiken och började titta runt lite på nätet.


En tid senare träffade Fredrik bekanta som hade förälskat sig i SUP-brädor, och föreslog att Fredrik skulle testa att ställa sig på en. När Fredrik provade var det som att en helt ny värld öppnade sig.


– Helt plötsligt kunde jag få de här mikrorörelserna i vattnet. Det var ju exakt det jag skulle träna upp på sjukgymnastiken. Det gick upp för mig att jag kunde göra precis samma träning i vattnet istället för i en tråkig sjukgymnastiksal. Det var ju rätt roligt dessutom. Det gick så pass bra att jag fick med mig en bräda hem från besöket.


Fredrik åkte snabbt ut till sin sommarstuga och började träna vid sjön. Först tränade han ensam, ståendes på brädan. Sen fick han hjälp av sin fru att göra fart på brädan, och efter några veckor kunde han ta sitt första paddeltag.


– Det var helt fantastiskt. Jag tränade snabbt upp musklerna i underkroppen och bålen blev starkare. Jag fick dessutom mindre värk i kroppen. Och kanske framför allt så kunde jag vara med när min familj åkte och badade. Jag kunde inte leka som de gjorde, men jag kunde paddla och simma med min bräda. Och det betydde mycket för mig.


Fredriks intresse i SUP-brädor växte snabbt och han nöjde sig inte längre med vilken bräda som helst. Men när han tittade runt efter nästa bräd-investering insåg han att det inte fanns så många som klarade hans dåvarande vikt på 120 kg. Till slut ringde han Black Cat Boards och fick prata med grundaren, Jonas Palm.


– Jonas rekommenderade mig deras bredaste bräda, Zapper Wild, och jag köpte den ganska snabbt. Det blev återigen en ny sorts frihetskänsla eftersom nu kunde jag ösa mig fram i vattnet utan risk att brädan skulle ge vika. Rehabiliteringen fick en enorm skjuts eftersom jag nu tränade hela kroppen, och blev starkare och smidigare hela tiden. Det var verkligen en vändpunkt för mig.


I takt med att han paddlade mer och mer så var det dags för en snabbare bräda som han kunde åka längre resor med. Så han investerade i en White Witch, och under 2020 åkte han hela 41 mil totalt.


– Målet under 2021 är att jag ska komma upp i 50 mil. Och jag har också börjat packa på övernattningsgrejer och flytväst på brädan så att jag kan åka iväg längre och övernatta var och när jag vill. En stor fördel med flera av Black Cat-brädorna är ju också att de är uppblåsbara, vilket gör att man kan resa med dem väldigt lätt och smidigt. Att SUP-paddla är en perfekt syssla att hålla på med under pandemin dessutom, eftersom det är svårt att hitta någon att smitta ute i naturen eller på en stor, blank sjö.


Communityn kring SUP-brädor växer snabbt, och Fredrik gör sitt för att sprida ordet.


– En rolig del i allt det här är att jag har fått andra människor runt omkring mig att prova. Jag har bjudit med dem att testa brädor hos mig, vilket har gjort att de har fått upp ögonen för Black Cat Boards, och idag har brädorna hjälpt andra med funktionsnedsättning i deras rehabilitering, precis som för mig. 


Till sist ber jag Fredrik avrunda med sina bästa tips till dig som funderar på att köpa din första SUP-bräda.

  1. Välj en som klarar din vikt. Det gör att brädan blir mer stabil, du får mer kontroll och det blir lättare att hålla balansen.
  2.  Ha alltid med dig flytväst. Du vet aldrig när en olycka kan ske. Säkerheten först.
  3. Börja med att paddla på ett ställe där du känner dig bekväm och känner till omgivningen. När du kommer ut på öppet vatten och flåset sätter igång så vill du känna att du har koll på området runt omkring dig.

Tillbaka