Varukorg

Har du rabattkod?
Rabattkod:

Totalt

Gå till kassan

Lär dig mer

Tillbaka

Lär dig mer om utrustningen

Brädguide - Vilken bräda passar dig?

Vi får ofta frågan ”vilken bräda ska jag köpa?”, och vi håller med – att välja rätt bräda utifrån just dina kunskaper och behov kan vara lite klurigt ibland. Det första vi brukar tipsa om är att välja en bräda som motsvarar det du vill göra på sikt, och inte bara tänka i banor om nybörjarbrädor. På så sätt får du en bräda som kommer funka för dig i längden, och du blir nöjdare över tid! Men vad ska du kika efter? Vi hoppas att med hjälp av denna brädguide göra valet av bräda lite enklare.

Tips: Läs också vår nybörjarguide – SUP bräda för nybörjare för att lära dig mer!


Börja med att fundera på:

- Vilken typ av paddling du/ni är ute efter. Är det långa distanser eller kortare sträckor?


- Vad mer ni vill göra med brädan. Är det äventyr med barnen, eller kanske fiske eller yoga?


- Din/er kunskapsnivå. Har ni paddlat mycket tidigare? Är det allra första gången?


Vad har brädorna gemensamt? 

Oavsett vilken Black Cat-bräda du väljer har de en hel del gemensamt med varandra. När vi har tagit fram våra brädor har vi aldrig tummat på kvalitén, för oss är det viktigt att skapa hållbara produkter som håller under flera år för att värna om vår planet. Tjockleken på 6in (15 cm) gör alla fyra brädor robusta och styva, vilket innebär att alla brädor enkelt kan ha flera passagerare eller bära utrustning. Våra brädor är gjorda med en förstärkt variant av dubbellager-konstruktion, vilket gör dem extra tåliga och starka. För att du ska få bättre grepp om underlaget när du står på brädan är alla fyra brädor konstruerade med en mönstrad deckpad (den mjuka skumgummiliknande ytan du står på). Tack vare lastlinor kan du enkelt packa med väskan på paddelturen oavsett vilken Black Cat-bräda du har. Inför 2021 använder vi ett smart och Black Cat-unikt system med karbinhakar som gör linorna mer anpassningsbara, detta underlättar fastsättning och lossning av packning. Alla våra brädor har ett Go Pro-mount så att du ska kunna dokumentera dina äventyr! Om du vill veta mer om hur våra brädor är konstruerade kan du läsa mer i vår artikel Svart magi eller sunt förnuftBredden, längd och form är det som skiljer sig från bräda till bräda. Bredden är det som ger stabilitet, och längden ger glid och kursstabilitet. Men vilka andra egenskaper spelar roll när du väljer din bräda? Här nedan följer en kort presentation av våra fyra brädor. För att göra valet ännu lättare kan vi dela in Black Cats brädor i olika svårighetsgrad – vi börjar med den lättaste.


Zapper Wild 9,8x35x6 – En lätthanterlig, stabil bräda som passar dig som vill ha mycket packning med på turen 

Zapper kommer med sin stabila bredd in som längst ner på svårighetsgraden, grad 1. Från början är denna bräda utformad med forspaddling i åtanke, något den lämpar sig mycket väl för tack vare sin fina stabilitet. Men genom åren har Zapper också blivit populär bland fiskare och barnfamiljer. Bredden, som gör brädan så passande för forsar och vitvatten, är utmärkt för dig som är nybörjare – eller dig som dyker, fotograferar och sysslar med flugfiske.

- En hel del packning kan tas med, så passar dig som håller på med hobbys som kräver mycket utrustning

- Zapper är en kort och bred bräda och ger mycket stabilitet, den lämpar sig bäst för dig som vill paddla lugna och lite kortare distanser.


Dragonfly 11x33x6 – En fin allroundbräda som passar de flesta 

Nästa bräda i svårighetsgrad (grad 2) är Dragonfly. Dragonfly, som är något smalare och längre än Zapper, är vår populäraste och mest sålda allroundbräda, älskad av både nybörjare och riktiga veteraner. Med all rätt! Precis som det låter så avslöjar ”allround” att denna bräda funkar för lite vad som helst. Ett säkert kort, med andra ord. Designad med en lång deckpad är denna bräda fantastiskt lämpad för dig som gillar att utöva yoga – varför inte ta det steget längre och träna på vattnet? På Dragonfly får ni dessutom med lätthet plats fler än en person.

- En mångsidig bräda som funkar för barnfamiljer, träning och fitness, eller som komplement på båten

- Passar dig som vill paddla lugna och lite kortare distanser.


Whte Witch 12,6x30x6 – Passar dig som är sugen på äventyr 

Vår fina Whte Witch-bräda är med sin längd en bra touringbräda, och tack vare sin design med långa och raka ytterkonturer är den dessutom stabil trots sin lite smalare form. Därför hamnar denna bräda på svårighetsgrad 3. Eftersom den är gjord med längre turer i åtanke är Whte Witch bra för dig som vill använda din SUP-bräda för motion, och tack vare många smarta fästpunkter kan du också packa brädan full med utrustning för äventyr och upptäcktsfärd.

- Längden ger bra glid på vattnet utan att kompromissa med stabiliteten

- Passar fint för övernattningsturer och de längre distanserna.


Black Witch 14x29x6 – Perfekt för långa distanser i högre fart 

För dig som är van paddlare är Black Witch en match made in heaven. Med denna bräda, som även den ligger på svårighetsgrad 3, kommer du lätt upp i högre hastigheter. Black Witch är utformad med långdistanspaddling i åtanke och precis som sin systerbräda Wh(i)te Witch är denna stjärna en utmärkt motionskompanjon. Med hjälp av en stor touringfena får du även bra stabilitet trots den smala siluetten!

- En bräda som passar dig som vill paddla långt, snabbt och länge.

- De raka linjerna ger maximal stabilitet för den smala bredden.


Tips: Läs också Ordlista för SUP för att lära dig mer!


Till sist vill vi skicka med en liten uppmuntrande påminnelse: glöm inte bort att du bara är nybörjare en kort stund. Av erfarenhet vet vi att många tror att SUP-paddling ska vara mycket svårare än vad den faktiskt är. Du lär dig snabbare än du tror – kanske vågar du dig på en bräda i en tuffare svårighetsgrad än du planerat? 


Vad ingår i ditt brädpaket när du köper den hos Black Cat Boards? Förutom din nya SUP-bräda får du också med:

Väska med hjul 

Pump 

 Leash 

 Reparations-kit

 Fena 

 Aluminiumpaddel Tillbaka