Varukorg

Har du rabattkod?
Rabattkod:

Totalt

Gå till kassan

Lär dig mer

Tillbaka

Lär dig mer om utrustningen

Allt du behöver veta om fenor på SUP-brädor

Quad set up, Thruster eller singelfena? Det kan vara svårt att förstå vad olika fenuppsättningar innebär. Med fenuppsättning menar man hur fenan eller fenorna är grupperade på brädan. De fyra vanligaste fenuppsättningarna på surfbrädor är Thruster, Quad, Singelfena och 2+1. Vad gäller SUP som paddlas på platt vatten är det enklast och effektivast att ha en välpositionerad singelfena på brädan såvida det inte finns speciella orsaker till annat (Black Cat's Zapper är ett undantag).


Fenuppsättningar annat än singel lämpar sig mest bara för brädor som vågsurfas.På Black Cat lägger vi mycket arbete på vart fenorna sitter och vilken typ av fena som används. Fenan bidrar till brädans kursstabilitet eller riktningsstabilitet som på engelska heter "tracking". 

Tracking = Kurstailitet eller riktningsstabilitet

Hur mycket en bräda svänger beror på 3-4 olika faktorer som vi kan göra en separat inlägg om. Men en av de viktigaste faktorerna är givetvis själva fenan som är viktig för att ge en brädmodell de egenskaper som anses lämpliga. En Touringbräda vill man få att gå väldigt rakt exempelvis och har därför en större fena långt bak, andra modeller har fenor anpassade för att göra en bräda kviskare att svänga.

Black Cat brädor är ungefär viktade efter antal paddeltag innan du byter sida vid normal fart:


Zapper: Ca 3 paddeltag per sida

Dragonfly: Ca 4 paddeltag per sida

Whte Witch: Ca 6 paddeltag per sida

Black Witch: Ca 8 paddeltag per sida


Visste du att...

Din bräda går rakare desto snabbare du paddlar!


US finbox – Det dominerade fensystemet på kvalitetsbrädor

Stora fenor på Stand Up Paddleboards brukar vara löstagbara och det finns olika system för hur de sätts fast. Black Cat Boards använder ett standardiserat system som heter US finbox som funnits sedan 50-talet och är det dominerande fensystemet på kvalitetsbrädor. Det gör att SUPfenorna är starkare, sitter bättre och är beprövat. En annan fördel är att det finns obegränsat med SUPfenor på marknaden som passar US finbox så du kan modifiera din Black Cat med olika eftermarknadsfenor.


Slide in fenor - vanligt på budgetbrädor

Andra sätt att fästa fenan på är olika slide-in lösningar som används på budegetbrädor, främst för att de är mycket billigare och enklare men uppnår samtidigt inte alls den kvalité och mångsidighet man får med ett US-finbox system.  


Kuriosa om Black Cat Zapper fenor  Varför Quad + singelfena på Zapper?

Black Cat Zapper har ett fensyststem anpassat för att paddlas både i forsar och platt vatten. Fensystemet på en Zapper är alltså anpassningsbart och väldigt genomtänkt, det är inget vi har för att det ser extremt coolt ut med massa fenor i olika storlekar.


Så funkar det

Med en lång hård centrumfena monterad i fors kör man snabbt av fenan eller får "hugg" när fenan slår i stenar, vilket resulterar i att man far huvudstupa över brädan. Man tar därför bort den stora centrumfenan vid paddling i grunt eller strömmande vatten och förlitar sig på de återstående mer stryktåliga gummifenorna. Små gummifenor är normalt inte lika effektiva som en stor centrumfena men i just strömmande vatten spelar fenor väldigt marginell roll då brädan glider med strömmen vilket ger liten strömning över fenorna. När Zapper paddlas på platt vatten monterar man tillbaka centrumfenan för att få tillbaka kursstabiliteten. 


Man kan tycka att det här med fenor är ganska komplext men samtidigt är det också ganska logiskt, när du läser om brädor med quad och thruster setups ska du vara lite kritisk då de sällan tillför något som en enkel singelfena inte gör. Små fenor är nämligen väldigt ineffektiva på en SUP som inte ska vågsurfas.


Tillbaka